Felhívás a "Szép Magyar Beszéd" verseny 2017. évi megrendezésére

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett SZÉP MAGYAR BESZÉD versenyt, amely az eltelt több mint öt évtized során országos mozgalommá vált.

Felhívjuk az összes középfokú oktatási intézmény igazgatóját, nevelőtestületét és diákságát az iskolai versenyek megrendezésére.

A Szép Magyar Beszéd versenyen részt vehetnek az ország középfokú iskolái (gimnázium, szakgimnázium, szakközépiskola és szakiskola) 9-12. évfolyamának növendékei; továbbá azon öt évfolyamos képzésben részesülők, akik a 13. évfolyam végén tesznek érettségi vizsgát; illetve a felnőttképzés nappali tagozatának 10-12. évfolyamára járó tanulói.

Az országos döntőn csak azok a versenyzők indulhatnak, akik még nem nyerték el a Kazinczy-érmet.

(A nyolc évfolyamos gimnázium 5-8. és a hat évfolyamos gimnázium 7-8. évfolyamának tanulói az általános iskolások versenyén vehetnek részt.)

A döntő egy maximum 3 perc időtartamú szabadon választott 20-21. századi magyar esszé vagy értekezés (részlet) felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy "Beszélni nehéz!" jellegű feladat írásbeli megoldásából áll.

Az országos verseny szabadon választott szövegének formai követelményei: egy oldalon Times New Roman betűtípussal 13-as betűnagysággal, 1,5-es sorközzel, maximum 25 sor.

Az országos döntőt két kategóriában hirdetjük meg:

a) gimnáziumi és a határon túli középiskolák tanulói,

b) szakképző iskolák (szakgimnázium, szakközép-, szakiskola) tanulói számára.

A döntőre minden megye kategóriánként (gimnáziumi tanulók - szakképző iskolák tanulói) 2-2 tanulót, a megyéken kívül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged városok 2-2 és Budapest 12-12 tanulóját küldheti el. A határon túli tanulók a regionális versenyeken nyerik el az indulás jogát.

Az országos döntőn az

a) kategóriában 20, a

b) kategóriában 15 diák nyeri el a Kazinczy-érmet és a vele járó pénzjutalmat.

Az országos döntőt megelőző versenyeket a POK-ok versenyfelelősei szervezik. A megyei és a fővárosi döntő szövegét a Kazinczy-díj Alapítvány küldi meg, ezért kérjük, hogy a POK-ok 2018. február 2-ig jelezzék a döntők helyszínét, idejét és a versenyző tanulók számát az alapítvány elnökhelyettesének (Kerekes Barnabás, Baár-Madas Református Gimnázium 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 1-3.).

A döntőbe jutott tanulók nevét, iskoláját, osztályát, felkészítő tanárának nevét a pedagógiai oktatási központok 2018. március 16-ig közöljék a Kazinczy Ferenc Gimnáziummal (9021 Győr, Eötvös tér 1., Tel.: 96/526-060, e-mail: nt@kazinczy.gyor.hu).

Az országos döntőt 53. alkalommal rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Győri Tankerületi Központ, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium Győrött, 2018. április 20-21-22-én.

Az országos döntő bírálóbizottságát a Kazinczy-díj Alapítvány javaslata alapján a rendező gimnázium kéri fel.

Bízunk abban, hogy a több mint fél évszázados verseny tovább mélyíti anyanyelvünk szeretetét, és a tanulók körében egyre több hívet szerez a szép, helyes, kifejező magyar beszédnek.

Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére