Felhívás a "Szép Magyar Beszéd" verseny 2019. évi megrendezésére

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett SZÉP MAGYAR BESZÉD versenyt, amely az eltelt öt évtized során országos mozgalommá vált.

Felhívjuk az összes középfokú oktatási intézmény igazgatóját, nevelőtestületét és diákságát az iskolai versenyek megrendezésére.

A Szép Magyar Beszéd versenyen részt vehetnek az ország középfokú iskolái (gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola) 9-12. évfolyamának növendékei; továbbá azon öt évfolyamos képzésben részesülők, akik a 13. évfolyam végén tesznek érettségi vizsgát; illetve a felnőttképzés nappali tagozatának 10-12. évfolyamára járó tanulói.

Az országos döntőn csak azok a versenyzők indulhatnak, akik még nem nyerték el a Kazinczy-érmet.

(A nyolc évfolyamos gimnázium 5-8. és a hat évfolyamos gimnázium 7-8. évfolyamának tanulói az általános iskolások versenyén vehetnek részt.)

A döntő egy maximum 3 perc időtartamú szabadon választott 20-21. századi magyar esszé vagy értekezés (részlet) felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy "Beszélni nehéz!" jellegű feladat írásbeli megoldásából áll.

Az országos verseny szabadon választott szövegének formai követelményei: egy oldalon Times New Roman betűtípussal 13-as betűnagysággal, 1,5-es sorközzel, maximum 25 sor.Az országos döntőt két kategóriában hirdetjük meg:

a) gimnáziumi és a határon túli középiskolák tanulói,

b) szakképző iskolák (szakgimnázium, szakközépiskola) tanulói számára.

A döntőre minden megye kategóriánként (gimnáziumi tanulók - szakképző iskolák tanulói) 2-2 tanulót, a megyéken kívül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged városok 2-2 és Budapest 12-12 tanulóját küldheti el. A határon túli tanulók a regionális versenyeken nyerik el az indulás jogát.

Az országos döntőn az

a) kategóriában 20, a b) kategóriában 15 diák nyeri el a Kazinczy-érmet

és a vele járó pénzjutalmat.

Az országos döntőt megelőző versenyeket a POK-ok versenyfelelősei szervezik. A megyei és a fővárosi döntő szövegét a Kazinczy-díj Alapítvány küldi meg, ezért kérjük, hogy a POK-ok 2019. február 4-ig jelezzék a döntők helyszínét, idejét és a versenyző tanulók számát az alapítvány elnökhelyettesének (Baár-Madas Református Gimnázium 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 3., kerekes.barnabas@bmrg.hu).

A döntőbe jutott tanulók nevét, iskoláját, osztályát, felkészítő tanárának nevét a pedagógiai intézetek 2019. március 18-ig közöljék a Kazinczy Ferenc Gimnáziummal (9021 Győr, Eötvös tér 1., Fax: 96/316-935, Tel.: 96/526-060, e-mail: nt@kazinczy.gyor.hu).Az országos döntőt 54. alkalommal rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium Győrött, 2019. április 26-27-28-án.

Az országos döntő bírálóbizottságát a Kazinczy-díj Alapítvány javaslata alapján a rendező gimnázium kéri fel.

Bízunk abban, hogy a több mint fél évszázados verseny tovább mélyíti anyanyelvünk szeretetét, és a tanulók körében egyre több hívet szerez a szép, helyes, kifejező magyar beszédnek.

Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére