Felhívás a „Szép Magyar Beszéd” versenyre
az 5–8. évfolyamos (11–14 éves korú) tanulók számára

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2023–2024. tanévre meghirdeti a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5–8. évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el Kazinczy-jelvényt (sem bronz, sem arany fokozatút).

Péchy Blanka érdemes művész, a Kazinczy-díj alapítója a Kazinczy-versenymozgalmat kiterjesztette az általános iskolás korosztályra is. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

A verseny anyaga

A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által kijelölt – kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20–25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20–21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat. (A 7–8. évfolyamosoknál kívánatos az esszé- vagy tanulmányrészlet.)

A versenyzők teljesítményének értékelésekor – mind az iskolai, mind a további fordulókon – a következő szempontok figyelembevételét kérjük: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.

A verseny fordulói

A versenyt az 5–6. (11–12 éves korcsoport) és a 7–8. (13–14 éves korcsoport) évfolyamos tanulók számára külön-külön hirdetjük meg.

I. Iskolai forduló

Az iskolai verseny ajánlott időpontja 2023. december. A kötelező szöveget az iskola magyar szakos munkaközössége jelöli ki, a szabadon választhatót a versenyző választja. A II. fordulóba iskolánként legalább egy, de a helyi sajátosságoknak megfelelően több tanuló is bejuthat.

II. Városi, város környéki, kerületi forduló

Ezt a fordulót a Dunától keletre eső vármegyék tanulói részére (Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg) 2024. január 8. és február 9. között; a Dunától nyugatra eső vármegyék (Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Budapest főváros) tanulói részére 2024. január 15. és február 23. között kell megrendezni.

A II. fordulóba jutott tanulóknak a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság által kijelölt kötelező és a tanuló által szabadon választott szöveg felolvasása a feladatuk. A kötelezően felolvasandó szöveget a Kazinczy-díj Alapítvány által felkért területi (kerületi) rendező intézményeknek sokszorosításra a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság 2024. január 5-ig, illetve január 12-ig küldi meg.

A III. (regionális) fordulót kivéve, a verseny házi, városi és város környéki, kerületi fordulóit a hagyományoknak megfelelően kell lebonyolítani.

A területi (kerületi) döntőket szervező iskolák listáját itt találja.

Tovább

III. Regionális forduló

Ezt a fordulót két helyszínen rendezzük meg: a Dunától keletre eső vármegyék (ld. fent) tanulói részére: 2024. március 22–24-én Kisújszálláson (Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola és Óvoda; 5310 Kisújszállás, Széchenyi út 4.; telefon: 06 59 520 648; fax: 06 59 520 571; e-mail: ); a Dunától nyugatra eső vármegyék (ld. fent) és Budapest főváros tanulói részére 2024. április 11–13-án Balatonbogláron (Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola; 8630 Balatonboglár, Árpád utca 5.; telefon: 06 85 350 711; fax: 06 85 353 430; e-mail: )

A III. (regionális) fordulóba a 7–8. (13–14 éves) korcsoport városi, város környéki, fővárosi kerületi fordulóinak győztes tanulója jut, akinek (és kísérő tanárának) nevét, továbbá iskolájuk nevét és címét a rendező kisújszállási iskolának 2024. február 16-ig, a balatonboglári iskolának 2024. március 1-ig a II. fordulót szervező, lebonyolító intézmények küldik meg.

A regionális versenyekről a résztvevők a rendező iskolától részletes tájékoztatást kapnak.

A verseny értékelése

A II. forduló győztes 5–6. évfolyamos tanulói (11–12 éves korcsoport) emléklapot kapnak, amelyet a helyi közoktatás és közművelődés szakembereiből álló bírálóbizottság ítél oda. Az emléklapot a Kazinczy-díj Alapítvány küldi meg – a kötelező szövegekkel együtt – a II. fordulót rendező iskoláknak.

A III. fordulóba jutott 7–8. évfolyamos (13–14 éves korcsoport) tanulók a lakóterületük szerinti regionális versenyen egy kötelező és egy magukkal hozott, szabadon választott szöveg felolvasásával mérik össze tudásukat. A versenyzők itt vehetik át a városi, város környéki (kerületi) döntőkön kiérdemelt Kazinczy-jelvényüket. Közülük a regionális versenyen elért eredmények alapján régiónként 16–16 tanuló ennek arany fokozatában is részesül.

Reméljük, hogy a népszerű verseny tovább mélyíti tanulóifjúságunkban anyanyelvünk szeretetét, és körükben egyre több hívet szerez a szép magyar beszéd ügyének.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kazinczy-díj Alapítvány ─ Péchy Blanka emlékére