Rácz Melinda

középiskolai tanár

A kolozsvári Református Kollégium Erdély-szerte elismert, kiváló magyartanára. Intézményében évtizedek óta működtet beszédművelő kört, tanítványai eredményesen szerepelnek az országos tantárgyi versenyeken; az Aranka Györgyről elnevezett versenysorozat erdélyi országos döntőjéről tanulói rendszeresen bejutnak a magyarországi Kárpát-medencei fordulókba. A Kazinczy-verseny győri és az „Édes anyanyelvünk” verseny sátoraljaújhelyi döntőjében rendre nagyszerűen szerepelnek felkészítettjei, 15 növendéke érdemelte ki a Kazinczy-érmet. Beszédművelő körük tagjai évek óta részt vesznek az Aranka György Társaság zsoboki táborában és az Anyanyelvápolók Szövetsége széphalmi táborában. Rácz Melinda tanárnő bámulatos és eredményes szaktanári munkájáért, közösség- és értékteremtő munkájáért, kiváló versenyfelkészítő tevékenységéért érdemelte ki a Kazinczy-díjat.

Ottohál Andrea

középiskolai tanár

A szegedi Gábor Dénes Technikum magyartanára, a pedagógusok Beszélni nehéz! körének vezetője. Évtizednél hosszabb ideje résztvevője a beszédművelő mozgalom helyi-városi-megyei-országos rendezvényeinek. Növendékei eredményesen szerepelnek az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny, a Szép Magyar Beszéd verseny és a helyesírási verseny megyei fordulóin. Tehetséggondozó munkáján túl a Csongrád megyei versenyeken bírálóbizottsági tagságra is felkérik, több mint tíz év óta a Kazinczy-verseny megyei döntőjének szervezője. Szinte állandó résztvevője a Beszélni nehéz! körök vezetőinek egyhetes öntovábbképző táborának, a legutóbbi szegedi tábornak egyik szervezője volt. Ottohál Andrea tanárnő példás verseny- és mozgalomszervező munkájáért, igényes szaktanári tevékenységéért okkal érdemelte ki a Kazinczy-díjat.