Bóna Judit

egyetemi docens

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fonetikai Tanszékének docense, korábban a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola előadója, magyar–olasz szakos tanár. 2003-tól a Kossuth-szónokverseny zsűrijének titkára, 2004 óta az ELTE-n a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny intézményi versenyének szervezője, zsűritagja, a pedagógusjelöltek szépkiejtési versenyének életben tartója, a verseny szabályzatának kidolgozója, a bíráló bizottság tagja; az Eötvös József-szónokverseny zsűritagja, felelős szervezője. A Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére kuratóriuma nagyra értékeli Bóna Judit értékes, gazdag kutatói, tudósi pályáját, a Kazinczy-díj odaítélésnek legfontosabb oka az anyanyelvi mozgalmakért végzett elkötelezett és kiváló munkája. Áldozatos munkájának elismeréséül bizottságunk Bóna Judit tanárnőnek ítélte oda a Kazinczy-díjat.

Gyarmatiné Rostás Andrea

középiskolai tanár

A balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium magyartanára, szakkörének vezetője, de korábban Szécsényben, majd Salgótarjánban tanított, és ahol megfordul, ott beszédművelő kör terem. Középiskolás diákként bejutott a Magyar Nyelvi OKTV döntőjébe, most pedig a tanítványait segíti, segítette hozzá, hogy elérjék ezt a kimagasló eredményt; ugyanakkor a Kazinczy-verseny és az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny megyei és országos döntőin is dicséretesen szerepelnek növendékei. Igényes, gondos szaktanár, pedagógiai tevékenységének jellemzője a módszertani gazdagság. Kiváló szaktanári, versenyfelkészítői, szakkörvezetői, mozgalomszervezői munkájáért Gyarmatiné Rostás Ida tanárnő joggal vehette át a Kazinczy-díjat.

Süveges Gergő

televíziós szerkesztő

A Duna TV, a Magyar Televízió és a Kossuth Rádió műsorainak kiváló riportere, szerkesztője és műsorvezetője. Tevékenységét mindenkor alapos felkészültség és magas színvonalú szakmai munka jellemezte. Kiváló orgánuma, beszédkultúrája egyedivé tette az általa fémjelzett műsorokat. Újságírói tevékenysége mellett tanít, előadásokat, kommunikációs tréningeket tart. 2000 óta házas, négy gyerek édesapja; ez az egyik legmeghatározóbb dolog az életében. Ezen élményein alapszik több könyve is. Közösségei segítettek és segítik a hitben előre lépni és meghozni a saját döntéseit. Azt vallja: emberekre van szükség. Olyanokra, akik nem azt kérdezik: hogyan lehetek boldog én, hanem azt: hogyan tehetlek boldoggá téged”. Süveges Gergő mind emberi példamutatása, mind pedig kimagasló szakmai tevékenysége miatt méltán érdemelte ki a Kazinczy-díjat.

Szabó Anett

televíziós szerkesztő

A felvidéki Ebeden nőtt fel közgazdász húgával együtt. Szülei, pedagógusai a szép magyar beszéd szeretetére, fontosságára nevelték. A párkányi gimnázium után a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezett újságírói bölcsészdiplomát, majd a Szlovák Rádió Magyar Főszerkesztőségének, illetve a Szlovák Televízió magyar adásának munkatársaként dolgozott. 2005-ben az egykori HírTV műsorvezetője, majd később az MTVA, az Echo Televízió, illetve a Karc FM Rádió szerkesztő-műsorvezetője lett. Jelenleg a Budapesti Operettszínház sajtófőnöke, valamint közéleti beszélgetések és irodalmi szalonok moderátora. Évek óta együttműködik a Civil Összefogás Fórummal és a szívének oly kedves Rákóczi Szövetséggel. Büszke rá, hogy a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának tagja lehet. Mint vallja, számára a keresztény, konzervatív értékrend iránytű és életforma. Több évtizedes, a magyar nyelv szolgálatában eltöltött munkája elismeréseként Szabó Anett megérdemelten kapja a Kazinczy-díjat.