Kovács István

színművész

Egy huszonnégy éves fiatalember 1968-ban azzal a lelkesítő tudattal élte napjait, hogy az ország sorsa a kezében van. Pedig nem politikus volt, hanem a Színművészeti Főiskolát éppen befejező tehetséges és sármos színész, akit osztályfőnöke, a nagyszerű rendező, Várkonyi Zoltán kijelölt az Egri Csillagok filmjében Bornemissza Gergely szerepére. Ezzel a hőssel tökéletesen azonosulva érezte át azt a felelősségét a vár és az ország védelmében Dobó kapitány oldalán, ami a munka során lelkesítette. Az efféle átélés mindig is jellemző volt alakításaira. Várkonyi még a főiskolán felismerte tehetségét, 1966-ban őt választotta készülő filmjében Kárpáthy Zoltánnak. A romantikus hősök alakítására termett, derék, férfias tekintetű, a lányok-asszonyok körében különösen vonzó színész csakhamar a közönség kedvence lett, és maradt mindmáig. Népszerűsége töretlen. Azok közé tartozik, akik becsülik anyanyelvünk szépségét. Tökéletes hangképzéssel, mikroport nélkül is érthető beszéddel lép a közönség elé. A megejtő orgánummal párosult dikciója régóta a nyelvápolók látókörébe került. Hallattuk, láthattuk őt a Vígszínház színpadán, ahová diplomája után került, de láthattuk újra és újra a filmvásznon vagy a televízió képernyőjén például a Kőszívű ember fiaiban, a Sacra Coronában, a népszerű Pogány Madonnában, az Abigél sorozatban, a Különös házasságban és sok másban. Amíg Várkonyi volt az igazgató, a Vígszínházban játszott jobbnál jobb szerepeket, de mentora halála után, 1981-ben a József Attila Színház társulatához szerződött, majd néhány szezon után a Tháliához. Játszott Örkény, Molnár Ferenc, Csehov, Tamási Áron, Kundera, Noel Coward, Hernádi Gyula és más, klasszikus vagy modern szerző darabjában. Bárhol lép fel, a közönség lelkesedik érte, de bizonnyal minden sikert felülmúl a kedves emlék, a rajongó levelek özönét hozó Bornemissza Gergő alakítása Venczel Verával, azaz Cecey Vicuskával.

A szép színpadi beszédért, amely példamutató lehet a fiatal színész generációknak a Péchy Blanka Emlékére -Kazinczy-díj Alapítvány kuratóriuma Kovács István Bessenyei-díjas színművésznek a Kazinczy-díjat adományozza.

Nagy Katalin

rádiós szerkesztő

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar-történelem szakára járt, amikor harmadéves korában jelentkezett a Magyar Rádió Ifjúsági Stúdiójába. Előbb kulturális, majd szociális témájú riportokat készített.

1986-89 között szerkesztette és vezette a Kossuth Rádióban a Napközben című műsort.

Ezután következett 9 év a Magyar Televízióban, ahol az Ablak és az Évgyűrűk című magazint készítette.

1998-ban visszahívták a Rádióba, ahol a Krónika műsorvezetője és szerkesztő-riportere lett. Akkor kötött “szövetséget” a hír- és hír-háttér műsorokkal. Munkáját Nívó- díjjal is elismerték.

2006 őszétől 2015 őszéig a Hír Televízió csapatát erősítette, ahol magazinokat és elemző beszélgetéseket vezetett. 2012-ben a Protestáns Újságírók Szövetsége az év újságírója elismeréssel tüntette ki.

2015-ben visszatért a Kossuth rádióba, ahol jelenleg a Vasárnapi Újság felelős szerkesztőjeként és 2018 tavaszától a reggeli hírmagazin, a Jó reggelt, Magyarország! műsorvezetőjeként dolgozik. Az adásokban a hét legfőbb bel-és külpolitikai ügyei mellett fontos szerepet kap a nemzetstratégia, a múltfeltárás, a gazdaság, a szociálpolitika, a kultúra, a külhoni magyarság sorsa, a hitélet és a hagyomány. Több mint 30 éve szól ez a műsor.

Szakmai tapasztalatait különböző képzéseken adta át kezdő újságíróknak, így a pedagógus-vénája is érvényre juthatott.

A hivatása mellett fontos szerepet játszik családja. Kétgyermekes anyukaként a közéleti témák mellett a gyerekek, kamaszok problémáival sem lehet zavarba hozni. Férjével, Jónás Istvánnal a családon kívül a szakma közös szeretete is összeköti. Energiája, teherbírása, aktivitása folyamatos az élet minden területén.

Nagy Katalin a szépen és igényesen megszólaló személyiségek egyike. A valóság bemutatása, az értékek közvetítése mellett fontosnak tartja a közérthető és tiszta nyelvi megfogalmazást. A tévés-rádiós műsorvezetői tevékenysége arra is példa, hogy a közszolgálati alapkövetelmények szerint felkészülten és hitelesen lehet értéket teremteni.

Mindezekért Nagy Katalin méltán veheti át a Kazinczy-díjat.

Tóth Éva

középiskolai tanár

A miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum magyartanára, beszédművelő körének vezetője. Dorkó Miklósné tanárnő ösztönzésére 2008-ban alapította meg anyanyelvi szakkörét, azóta tartják a kapcsolatot a Magyar Katolikus Rádió Szóról – szóval című műsorának szerkesztőségével. Eredményes működésükért minden lehetséges – közösségeknek adható – elismerési formát elnyertek.

Növendékeivel részt vesz a Péchy Blanka-emléknapon-emlékversenyen, ő maga bekapcsolódott a Beszélni nehéz! körvezetők öntovábbképző táborainak munkájába. Érdeme, hogy tovább éltette a miskolci iskolák tanévnyitó anyanyelvi klubjának két évtizedes szép hagyományát. Segítőivel ő szervezi és rendezi meg a Kazinczy-verseny Borsod-Abaúj-Zemplén megyei döntőjét. Igényes szaktanári munkája mellett színvonalas irodalmi műsorokat állít össze, növendékei rendre fellépnek Miskolc városi ünnepi eseményeken. Tóth Éva tanárnő versenyfelkészítő munkája rendkívül eredményes, több versenyzője kiérdemelte a Kazinczy-érmet.

Az Anyanyelvápolók Szövetségének tagja. Eredményes pedagógusi, szakkörvezetői és versenyekre felkészítő munkájáért joggal veheti át a Kazinczy-díjat.