Hirtling István

színművész

Bernard Shaw darabjában, a My fair Ladyben Higgins professzor a helyes beszédre oktatja Elizát, a kültelki virágárus lányt. Kiejtés, hangsúly, érthetőség. Mindez fontos a társasági életben.
És fontos, elengedhetetlenül fontos a színpadon is.

Hirtling István játszotta elragadóan a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadásában a nyelvész professzort, és mintha alakításában a szép kiejtésért, hangsúlyozásért való makacs küzdelme hitvallás is lett volna, hiszen azok közé a kevesek közé tartozik, akiknek nem csak játékában, de példamutatóan helyes, érthető dikcióiban is gyönyörködhetünk.

Hirtling István egyike legszebben beszélő színészeinknek.

A főiskolai felvételi előtt három évvel már színészi tanulmányokat folytatott Nyilassy Judit rendező színészképző stúdiójában. Tizenhét évesen kötelezte el magát a pályának, s mire 1980-ban a Színház-és Filmművészeti főiskolára került, már otthonos volt a színpadon. Huszti Péter, Kerényi Imre és Versényi Ida osztályába járt, harmadéves hallgatóként már saját szerepet játszhatott a Nemzeti Színházban Törőcsik Mari, Psota Irén és Váradi Hédi partnereként, majd diplomája után 1990-ig a társulat tagjakét számos főszerepben láthatta a közönség. Már főiskolás évei alatt vendégeskedett a Játékszínben, és aztán folyamatosan a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, az Arizona színházban, a Merlinben, a Pinceszínházban, Szolnokon, Veszprémben, hogy új és új közegben, más és más rendezők stílustörekvéseinek alávetve mélyítse művészetét. Új utakat keresett a Madách Színházban, majd a Művész Színházból alakult Thália Társaságban, alapító tagja volt a Kelemen László Színkörnek, ezt követte 14 esztendő pályakezdésének színhelyén az Új Színházban, majd 2012-től hét évad a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Jelenleg a Vígszínház színésze.

Mindeközben film- és tévészerepek várták olyan emlékezetes alakításokkal, mint a Julianus barát, Akli Miklós, a Hídemberben I. Ferenc császár és király, az Ítélet és kegyelemben Haynau, legutóbb pedig a Szikora János rendezte Hadik filmben láthattuk, de hangját jól ismerjük rádiójátékokból, szinkron szerepekből, hangoskönyvekből.

Színházban klasszikus és modern darabokban, prózai vagy zenés játékokban egyaránt szerepel, magával ragadja közönségét, megnyerő személyisége, természetes eleganciája átsüt szerepein: István király alakján a Szörényi-Bródy- rockoperában, vagy Shaw komédiájának Tanner John figuráján, akárcsak a Csárdáskirálynő Bóni grófján, és ugyanígy Zsivágó doktoron, Csehov vagy Ibsen alakjain, de még A fösvény Harpagonján is.

Művészetének fontos alkotóeleme a szépen, tisztán hangzó beszéd, amivel plasztikussá teszi szerepeit, ahogy láthattuk a Játékszínben bemutatott Életrevalók című darabban. Egy gerincsérüléstől bénult, magatehetetlenné vált férfit játszik bravúrosan, hiszen mozgásában korlátozva mindvégig csak arcjátékára, a szavak árnyalataira van utalva.

Orgánuma és tiszta hangzása elbűvöli a hallgatót Hirtling István Márai-estjein, vagy ha verset mond, novellát olvas fel. Éppen ezért nem csupán színészetének kiválóságával, de az anyanyelv tisztaságának töretlen őrzésével is a Kazinczy- kuratórium figyelmébe került.

Művészeti díjaihoz: Rajz János-díj, Jászai Mari-díj, érdemes– és kiváló művész-díj most a szép színpadi beszédért, amellyel példát mutathat a fiatal színész generációknak, a Péchy Blanka Emlékére Kazinczy-díj Alapítvány Hirtilng István színművésznek a Kazinczy-díjat adományozza.

Radványi Dorottya

bemondó

A Magyar Televíziózás egyik kiemelkedő személyisége. Az Esztergomi Tanítóképző Főiskola népművelés szakán végzett 1984-ben. 1979-ben került a Magyar Televízióhoz, bemondóként az 1982-ben tartott bemondó-válogatáson szerepelt először.

Szinte minden műfajban kipróbálta magát – sikerrel. Az ifjúsági, ismeretterjesztő, szórakoztató, kulturális magazinokon át egészen a Bartók Rádió komolyzenei műsoráig. Munkáját pontosság jellemzi. Feladatait komolyan veszi, mindig felkészült, mindennek utána olvas. Fontos számára a testi és lelki egészség. Éppen ezért vesz részt az Egészségváros programban, melynek keretében szakemberekkel járja az országot arra bíztatva mindenkit, hogy vegyen részt az ingyenes szűrővizsgálatokon.

A magánéletében is a harmóniára, egyensúlyra törekszik. A világra nyitott személyiség. Imád utazni, új tájakat, embereket megismerni, nagy kedvence Olaszország. Rajong a klasszikus zenéért, rendszeres Müpa- látogató, személyes kedvence Jonas Kaufmann operaénekes, akiért többszáz kilométert is hajlandó utazni. Nélkülözhetetlen számára a szabad levegő, a kirándulás, az elmaradhatatlan torna és a spinning. Energikus nagymamaként rendkívül fontos számára, az unokájával, Móriccal való aktív együttlét. Személyiségét áthatja a derű. A megpróbáltatások során is igyekszik megkeresni az élet apró örömeit. Úgy véli ezekből az apró mozaikokból áll össze a boldog élet.

A teljes szakmai élet pedig olyan értékteremtő, magas színvonalú műsorok fémjelzik, mint a Családorvos, a Ma délelőtt, a Kincsestár, a Válaszd a tudást!, a Kívánságkosár vagy a Hogy volt?!.

Katona-Mironova Berta

középiskolai tanár

Kárpátalján született, és hűségesen a szülőföldjén maradt. 1990-ben az Ungvári Állami Egyetem Filológiai Karán szerzett Magyar nyelv és irodalom szakos tanári diplomát. A Nagydobronyi Középiskolában kezdte el magyartanári munkáját, 1991-től az intézmény igazgatóhelyettese, 2021-től vezetője. Szakmai minősítésekor kiérdemelte a Vezető Pedagógus címet.

2003 óta ő szervezi a Szép Magyar beszéd verseny kárpátaljai döntőjét, növendékeivel rendszeresen eredményesen részt vesz az anyanyelvi versenyek Kárpát-medencei döntőin, így a győri Kazinczy-versenyen, a sátoraljaújhelyi „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati versenyen, a Simonyi Zsigmondról elnevezett helyesírási versenyen, de diákjaival ott van a Bátyúi és Nagyberegi Költészeti napokon is. Kiemelendő, hogy jól felkészített tanulói Kárpát-medencei összevetésben is megállják a helyüket, Győrből Kazinczy-éremmel, Sátoraljaújhelyről emlékplakettel térnek haza. Növendékei rendszeresen részt vesznek a középiskolások győri Kazinczy-táborában.

Az Anyanyelvápolók Kárpátaljai Szövetségében megalakulása óta lelkiismeretesen tölti be a felelős titkár szerepét; aktív tagja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek és a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetségnek. Odaadó munkájáért több kitüntetésben részesült, pl. 2015-ben a Magyar Szó Kárpátalján Alapítvány díjazottja volt.
Katona-Mironova Berta tanárnő Kárpátalja kulturális–oktatási életében meghatározó szerepet tölt be, tevékenysége, kitartása, rendíthetetlen hite példaértékű a honi és az elszakított területek tanár-társadalma előtt, a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére bizottsága joggal jelölte Kazinczy-díjra.