Tájékoztató a fővárosi szakgimnáziumok részére

Tisztelt Igazgató Asszony / Igazgató Úr, kedves Magyartanárok!

Vélhetőleg Önök is értesültek arról, hogy a pedagógiai oktatási központok a 2019/2020. tanévtől nem vesznek részt a Szép Magyar Beszéd Verseny (közismertebb nevén a Kazinczy-verseny) megyei-fővárosi döntőjének szervezésében (sem), így az ezzel kapcsolatos feladatok (is) a rendező iskolákra hárulnak.

A budapesti szakgimnáziumok fővárosi döntőjét – amint az elmúlt bő két évtizedben is – a Baár–Madas Református Gimnázium rendezi. A versenyre jó szívvel hívjuk-várjuk intézményük két 9–12. osztályos növendékét. (A válogatón 13. évfolyamos tanulók is részt vehetnek, ha még nem tettek érettségi vizsgát.)

A verseny időpontja: 2020. március 9-10., mindkét nap 15 órától
A helye: Baár–Madas Református Gimnázium, 1022 Budapest II. kerület, Lorántffy Zsuzsanna u. 3. (I. emeleti könyvtár)

A fontosabb tudnivalókról:
A verseny három fordulóból áll, egy szabadon választott szöveg tolmácsolásából, egy ún. kötelező szöveg felolvasásából és egy kiejtésjelölő írásbeli feladat elkészítéséből. A három forduló feladatait a versenyzők egy napon teljesítik, ebből következik, hogy az Önök intézményét képviselő tanulók vagy március 9-én, vagy március 10-én versenyeznek.

A szabadon választott szöveg egy XX-XXI. századi magyar szerzőnek esszé- vagy tanulmányrészlete, amelynek terjedelme kb. 25–30 sor, előadása nem haladja meg a három percet. A kötelező (ismeretlen) szöveget a bírálóbizottságtól helyben kapják meg a versenyzők, és kb. 15 perc felkészülés után tolmácsolják a zsűrinek. Az írásbeli feladat egy két-három mondatból álló részszöveg (szövegrészlet) jelölése a Beszélni nehéz! jelölésrendszerével. Mintafeladatokat találnak a Magyar Katolikus Rádió Szóról–szóval című műsorának feladványainál; ill. ajánlhatjuk a Tinta Könyvkiadónak könyvesbolti forgalomban is található Mondjuk helyesen! című kiadványát. (Az érdeklődők a kiadótól közvetlenül is megrendelhetik.)

A három forduló összesített eredménye alapján derül ki, hogy melyik 12 versenyző juthat be az áprilisi győri országos, Kárpát-medencei döntőbe.

A fővárosi fordulóra legkésőbb március 3-ig kérjük-várjuk iskolájuk nevezését és a(z) egy/két részt vevő tanulójuk és felkészítő tanárok nevének közlését. Jelentkezésüket vagy postai úton küldjék el a Baár–Madas fenti címére, Kerekes Barnabás nevére, vagy elektronikus levélben a címre.
A versenyzőket igyekszünk arányosan szétosztani a két napra, az egy iskolából érkezők természetesen ugyanazon a napon szerepelnek; versenyzésük időpontját a nevezésük beérkezése utáni válaszlevélben közöljük. Nevezési díjat nem kérünk.

Az országos versenykiírást a Kazinczy-alapítvány honlapján találják.

Sok erőt, jó egészséget, eredményes felkészítő munkát kívánok!

Budapest, 2020. január 27.

Tisztelettel és barátsággal:

Kerekes Barnabás